Монастир Святої Катерини на горі Сінай

Заснований в VI столітті н. е. за указом візантійського імператора Юстиніана монастир святої Катерини біля підніжжя гори Сінай (гори Мойсея) - одне з найбільш відвідуваних паломниками місць. 

Так склалося, що за весь час його існування великі світу цього захищали монастир, і це завжди рятувало його від розграбування або знищення під час воєн і конфліктів.

У X столітті, після ісламізації Єгипту, тут була зведена мечеть. Цей, «політичний» на той час крок також запобіг руйнування монастиря. 


З історії монастиря св. Катерини

Історія створення монастиря містить цікаві факти. Зваживши численні прохання ченців, які жили в пустельних горах Єгипту, імператор Юстиніан (527-565) наказав своєму представнику побудувати на горі Мойсея, де Бог дав тому 10 заповідей, надійну обитель.

Але імператорський помічник, вивчивши вказане місце і зробивши свої розрахунки, не послухався повелителя. Він побудував монастир з товстими стінами не на вершині гори, а біля підніжжя, в ущелині. Тут було набагато безпечніше відбивати набіги варварів і витримати тривалу облогу. У підсумку, в нагороду за це «добре» діяння імператор відрубав помічникові голову, і історія навіть не зберегла для нащадків його імені.

Відразу після заснування монастир носив назву монастиря Преображення або монастиря Неопалимої Купини.



Монастирем святої Катерини він став іменуватися в XI столітті, в честь великомучениці Катерини (287-305), красивою і не по роках розумною діви. Вона з юних років увірувала у Христа, навернула до християнства багатьох оточуючих її людей і зазнала за свою віру протягом життя багато бід і гонінь, в тому числі, і від рідного батька. Після багатьох безуспішних спроб повернення її до поклоніння язичницьким богам імператор Максимін стратив Катерину через відсікання голови.


Тіло Катерини, за переказами, після страти було перенесено ангелами на високу вершину Сіная і ченці монастиря Преображення, що знайшли останки святої, впізнали його по перстню, даним Катерині Ісусом Христом. З тих пір мощі святої Катерини знаходяться в церкві монастиря, а сам монастир став носити її ім'я.

Головні святині монастиря

Мощі святої Катерини. Вони є найбільшою святинею, і доступні для поклоніння паломникам щодня. У певні години срібні ноші з її мощами (голова і правиця) виноситься з вівтаря базиліки Преображення, де зберігаються постійно. Кожному прочанинові після поклоніння ченці дарують срібну каблучку з вигравіруваним сердечком і написом «ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑ».

Кущ Неопалимої Купини, цвинтар і склеп під каплицею Святого Трифона з черепами ченців, що жили в обителі, найдавніші мозаїки, ікони і знамениту Синайську бібліотеку - ці святині можуть побачити туристи і паломники під час екскурсії по території монастиря. Кожна з них гідна окремої розповіді.


Монастир святої Катерини в 2002 році включений ЮНЕСКО в список об'єктів Всесвітньої спадщини

0 коммент.: