Грузинське застілля: особливості національної кухні

Грузинське застілля вже стало символом гостинності цієї країни. Смачна кухня, червоне вино і оригінальні тости – все це невід’ємна частина культури. І сьогодні ми розглянемо особливості національної кухні Грузії. 

Страви із м’яса. Грузинська кухня не обмежена в виборі м’яса. Для приготування страв найчастіше використовують яловичину, баранину, м'ясо птиці і свинину. Всім відомо, що ароматний шашлик, люля кебаб, сациві, хінкалі та інші м’ясні страви – справжня візитівка грузинської кухні. Де-де, а тут вміють створити кулінарні шедеври. Саме м'ясо вважається «королем» грузинського застілля, тому рецептів страв з нього можна нарахувати не один десяток. 

Туристична крамничка рекомендує. В Грузії обов’язково скоштуйте чанахі. Для цієї страви шматки баранини тушкуються разом з баклажанами, помідорами, цибулею і картоплею в глиняних горщичках. Страва виходить надзвичайно смачною і поживною.
 

Грузинські перші страви. В Грузії дуже полюбляють супи, але варять їх переважно без овочів, приправляючи мучним соусом чи сирими яйцями. Також в супи щедро додають ароматні спеції та трави. Найпопулярніші перші страви в Грузії – хаши, харчо і чихиртма. 

Туристична крамничка рекомендує. Радимо скоштувати класику грузинської кухні – суп харчо. Готується він з яловичиною на основі пюре із сливи сорту ткемалі. Ніжна яловичина прекрасно поєднується з кислинкою сливи та пряними травами і зеленню, якою приправляють харчо. 


Грузинські соуси. Соуси – основа всіх грузинських страв. Готуються вони виключно із натуральних інгредієнтів: свіжих овочем, фруктів, ягід, горіхів, зелені і спецій. Грузини люблять часник і кінзу – ці прянощі придають соусам фірмового аромату і гостроти. Цікаво те, що більшість рецептів соусів передаються із покоління в покоління, а їх приготування – це цілий ритуал для грузинів. 

Саме грузинські соуси придають національним стравам особливий, притаманний лише місцевій кухні смак та аромат. Жодна страва не подається на стіл без підходящого для неї соусу. 

Туристична крамничка рекомендує. Радимо скоштувати сациві. Ця страва готується переважно з курки, рідше з індички. Назву вона отримала завдяки оригінальному горіховому соусу – сациві, яким поливається птиця під час приготування.

 
Грузинські сири. Опинившись за столом в Грузії, вас обов’язково здивує великий асортимент сирів. Багато в національній кухні і страв на основі сирів. Найвідоміша з них – хачапурі. 

Туристична крамничка рекомендує. Скоштуйте сир сулугуні – він має м’який, дещо солонуватий присмак. Чудово смакує з грузинськім вином. 


Читайте також:  










0 коммент.: